Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Increase font size Decrease font size Default font size default color green color orange color
Naslovnica
Program Injigo PDF Ispis E-mail

Image

Program Injigo obuhvaća ignacijanske duhovne vježbe u svakodnevnom životu od 30 tjedana (DV) kao i duhovne vježbe u šutnji od tri do trideset dana (DVŠ). Taj je Program započela u Zagrebu 1997. godine znanstvenica, dr. sc. Marica Čunčić. Dr. Čunčić ima dugogodišnje iskustvo u vođenju DV. Svoje osobne godišnje duhovne vježbe od osam dana šutnje obavljala je od 1968. do 1985. god. pod vodstvom isusovca vlč. o. Dragutina Hartlyja, koji je 1981. potaknuo Maricu da i sama počne davati duhovne vježbe drugima u Zagrebu, u okviru Male Obitelji Bezgrješnog srca Marijina koja njeguje marijansku i ignacijansku duhovnost. Marica je pripadala toj Zajednici od 1970. do 2008. god. kad je zamolila za istup da bi se mogla posve posvetiti Zajednici i Programu Injigo. Zajednica se Injigo brine za Program Injigo kao što se posada brine za putnike na brodu, putnici ulaze i izlaze, a posada ostaje.


Program Injigo nosi naziv po imenu svetog Ignacija. Naime, on se tako zvao prije nego što je završio teologiju i zaredio se za svećenika.

Ignacije Loyolski (1491. – 1556. god.) je, nakon svog duhovnog iskustva, zatvora i saslušanja inkvizicije, dobio izričito odobrenje Crkve za Duhovne vježbe od pape Pavla III. 1548. godine. U dokumentu Pastoralis officii pape Pavla III. čitamo: „Spomenute spise i vježbe koje su u njima sadržane svojom vlašću u ovom pismu odobravamo, hvalimo i potvrđujemo te u Gospodinu veoma bodrimo sve Kristove vjernike obaju spolova, gdje god oni bili, da se tim pobožnim spisima i vježbama služe i neka dopuste da njima budu poučeni.“

Cilj duhovnih vježbi je, kako kaže sv. Ignacije, da čovjek tako uredi svoj život da se ne da voditi od svojih neurednih sklonosti, nego da dopušta ga Bog očisti, oslobodi i povede svojim putem. Duhovne vježbe sv. Ignacija traju mjesec dana u strogoj šutnji. Za one koji ne mogu odvojiti mjesec dana zbog rada ili drugih obveza, sv. Ignacije u svojoj knjižici Duhovne vježbe u bilješci [19], predviđa mogućnost obavljanja duhovnih vježba u svakidašnjem životu gdje se isprepliću molitva i rad. 

Naslov “duhovne vježbe u svakidašnjem životu” ne znači samo da se svaki dan razmatra, nego mnogo više od toga: svaki se dan radi s Kristom. I mnogi su se osvjedočili da su na svojim radnim mjestima, na fakultetima ili, recimo, u braku, u svećeništvu ili redovništvu postigli mnogo toga upravo zato što se Gospodin Isus na poseban način mogao uključiti u njihov život. Snažnije su proživljavali duhovni život i prisutnost Božju, i primali Božju pomoć i Božje milosti. Mijenjali su se tako da su se više uskladili s voljom Božjom i licem Isusa Krista. Zato je taj naslov “Duhovne vježbe u svakidašnjem životu” mnogo bolje protumačiti kao “Isus u svakidašnjem životu”. Radim s Isusom svaki dan bez obzira na to u kojem sam zvanju ili zanimanju. Mnogi su se u tom razdoblju promijenili, a to dugo nisu mogli učiniti prije toga. Mnogo se djevojaka udalo, mladića oženilo, mnogi su izabrali posao ili duhovno zvanje. Odlučili su se za onaj korak za koji možda nisu bili sigurni treba li ga učiniti ili ne. Znači, pozivajući Isusa u svoju svakodnevicu, omogućujemo mu da djeluje u našim životima svaki dan. To je naglasak na naslovu “Duhovne vježbe u svakidašnjem životu”, tj. Isus u svakidašnjem životu. Radim s Kristom svaki dan.

Kao što su hod, pješačenje i trčanje tjelesne vježbe, isto tako se duhovnim vježbama naziva ispitivanje savjesti, razmišljanje, razmatranje, usmena i mislena molitva i drugi duhovni čini. Riječ vježbanje označuje čovjekovo zalaganje, no uvijek je prati pridjev duhovno koji ističe vrhovnu inicijativu i prvenstvo Božjeg djelovanja.

Duhovne vježbe su kristocentrične. Zapravo, u duhovnim vježbama najviše se bavimo Isusom Gospodinom, Njegovim životom i nastojimo živjeti onako kako je On živio. Trideset tjedana razmatranja Isusova života, uz još neka popratna razmatranja, najbolje odgovaraju crkvenoj godini ako duhovne vježbe počnemo oko 15. listopada. Tako razmatramo Božić na Božić, a Uskrs na Uskrs. To je u skladu sa željom sv. Ignacija.

U našoj župi ove godine dvadesetak vjernika obavlja Duhovne vježbe svetog Ignacija u svakodnevnom životu. Vježbe su započele 12. listopada 2009. god. i traju do 4. svibnja 2010. god. Vježbatelji šest dana u tjednu (osim nedjelje) čitaju i razmatraju odlomke iz Svetog pisma i točke iz knjige „Duhovne vježbe“ Ignacija Loyolskog. Zapisuju svoje molitveno iskustvo i o tome razgovaraju s pratiteljem jedanput tjedno. Razgovori s pratiteljem su kao duhovne radionice u kojima Duh Sveti odgaja i pratitelja i vježbatelja kroz izražavanje i slušanje molitvenoga iskustva te zajedničko razlučivanje. Postoje knjižice s uputama kako se razmatra u kojem tjednu i redoviti susreti s uputama u onim mjestima gdje ima više sudionika. I u našoj se župi jedanput mjesečno održavaju susreti s uputama koje vodi Barica Deanović.

Školske godine 2008. – 2009. bilo je u Duhovnim vježbama od 30 tjedana oko 1400 sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Njemačke, raznih uzrasta od osnovne škole do preko osamdeset godina starosti. Po stručnoj spremi ima ih od NKV radnika do doktora znanosti, četrdesetak teologa ili studenata teologije, svećenika i časnih sestara. U ovu školsku godinu 2009. - 2010. upisalo se oko 1750 sudionika.

Duhovne vježbe dar su Duha Svetoga Crkvi. Srce karizme je pomoć duši da dođe do života milosti i otkrije svoj osobni poziv u Bogu.

Svatko tko želi upoznati Boga i sebe kroz ovakav tip duhovnih vježbi može se do 15. rujna 2010. prijaviti na internetsku stranicu Programa Injigo www.injigo.com uz priloženi životopis.

 

(Podaci preuzeti iz: Ignacije Lojolski: Duhovne vježbe, FTI, Zg. 2007.; M. Čunčić: Upute za ignacijanske duhovne vježbe u svakodnevnom životu, Zg. 2008.; www.injigo.com)

 

Mirta Rilko

 
« Prethodna   Sljedeća »
Top